רב התינוקות נולדים סימטריים. תווי הפנים שלהם סימטריים, הקפלים המתוקים שיש להם באזור הירכיים שווים בין ימין ושמאל, האוזניים שלהם ממוקמות באותו הגובה, והגולגולת עגולה וסימטרית ללא השטחה באזור האחורי ימני או האחורי משמאל. רב התינוקות נעים באופן סימטרי. הם מזיזים את רגל ימין ואת רגל שמאל, מניעים את יד ימין ואת יד שמאל ומושיטים את שתי הידיים שלהם כשהם רוצים להגיע לצעצוע נחשק. רב התינוקות מביטים לשני הצדדים. הם מסובבים את הראש לימין ולשמאל במידה שווה ועוקבים עם העיניים אחרי צעצוע לשני הכיוונים. בגיל חודשיים רב התינוקות מצליחים לשכב על הגב כשהראש שלהם ממש באמצע, לא מוטה ולא מסובב לשום צד. רב התינוקות שמתגלגלים מגב לבטן ומבטן לגב מתגלגלים דרך צד שמאל ודרך צד ימין במידה שווה. גם כאשר הם לומדים להסתובב סביב ציר כשהם על הבטן הם עושים זאת לשני הכיוונים לימין ולשמאל ללא העדפה. רב התינוקות זוחלים בצורה סימטרית שמערבת את שני צידי הגוף במידה שווה ולומדים ללכת בהליכה סימטרית וללא צליעה.
זה מה שקורה אצל רב התינוקות אבל לא אצל כולם.
תינוקות עם אסימטריה במבנה הגוף. מאחר וכולנו בני אנוש ולא רובוטים שיצאו מפס ייצור הסימטריה הגופנית של התינוק כמעט לעולם איננה מושלמת. כאשר מבחינים באסימטריה גופנית מומלץ תמיד לבדוק ולהתייעץ. יש תינוקות שהגולגולת שלהם מעט אסימטרית או שטוחה מאחור רק בצד אחד. לפעמים תווי הפנים קצת שונים לדוג': גובה האוזניים מעט שונה או שאחת העיניים קטנה יותר. במצבים שכאלו חשוב לשתף את רופא הילדים ולהתייעץ עם פיזיותרפיסטית ילדים שתבדוק את התינוק ותדריך אתכם למניעה ו/או טיפול בטורטיקוליס שרירי מולד שהוא מצב שכיח במצבים כאלו. אם אתם מבחינים באסימטריה בקפלי הרגליים, בכפות הרגליים בגב או כל אסימטריה אחרת של הגוף חשוב להתייעץ עם רופא הילדים, אחות טיפת חלב או פיזיותרפיסטית ילדים. שימו לב! מצבים בהם אתם מזהים אסימטריה במבנה הגוף שלא הייתה שם קודם, דורשים פנייה מיידית לבירור רפואי!
תינוקות עם אסימטריה בתנועה. גם כשמדובר בתנועה, הסימטריה כמעט לעולם איננה מושלמת. בנוסף, פעמים רבות כשתינוקות לומדים אבן דרך חדשות כמו להושיט יד, להתגלגל או לזחול ניתן להבחין באסימטריה לזמן קצר בלבד שנעלמת כאשר התינוק מכיר ומשפר את הביצוע. אם התינוק איננו מניע את אחת אחת הידיים או הרגליים או אם אתם מבחינים בהבדלים בין הצדדים מומלץ להתייעץ בהקדם עם רופא הילדים וכן לפנות לבדיקה של פיזיותרפיסטית התפתחותית. אם התינוק מביט רק לצד אחד או כמעט ורק לצד אחד, ו/או עוקב אחרי צעצוע רק לצד אחד חשוב להבין את המקור ולקבל הדרכה מוקדמת. מומלץ לשתף את רופא הילדים ולפנות לפיזיותרפיסטית ילדים שתבצע הערכה ותוכל להמליץ לכם על פעילות, תרגול ודגשים וגם תשלול מצבים אחרים. חשוב לדעת כי במצבים אלו תרגול נכון כמה שיותר מקודם משמעותי לתוצאות, למשך ולאופי הטיפול וההדרכה. אם התינוק מתגלגל רק לצד ימין או רק לשמאל או כאשר קיימת אסימטריה בכל פעילות אחרת כולל אסימטריה בזחילה או בהליכה יש להתייעץ עם פיזיותרפיסטית ילדים שתבצע הערכה כדי להבין את הרקע לאסימטריה ותוכל להנחות אתכם האם מדובר במצב תקין או שיש צורך בטיפול ומהו הטיפול הנכון. שימו לב! מצבים בהם אתם מזהים אסימטריה בתנועה שלא הייתה שם קודם, דורשים פנייה מידית לבירור רפואי!
בהצלחה, שרון